A következő vizsgált számunk, az Ó, a Marekban, nem tartozik a zenekar legszofisztikáltabb dalai közé. Egy próba alkalmával, mintegy öt-tíz perc alatt született (igaz, a végleges szöveg ennél több időbe került), ami nem csak a dallam egyszerűségén, hanem a szöveg, helyenként gyermekien egyszerű rímelésén is meglátszik. Az ihletet a zenekar első közös budapesti albérlete adta, amely a neves állatorvosról elnevezett utca közepén található. Mindenképpen figyelemre méltó ez az albérlet, hiszen itt jött létre (a már túl sokszor emlegetett márciusban) maga az Echo Off is. Talán még annyit kell tudnunk a szám keletkezéseinek körülményeiről, hogy nem sokkal a kiköltözés előtt fejeztük be,  ezzel mintegy számotvetve az ott töltött egy évről.





Halott katonák nyomai a Marekban

Ó, a Marekban

Ó, a Marekban,
ott kurva meleg van.
Kivéve télen,
mert akkor kurva hideg van.[1]

A latin picsájú színésznő
a harmadikon lakik.
Egész nap mackóban fingik,
és a gyerekre szarik.[2]

A vécétartálynak
nincsen teteje.
Ó, ez a mocskos Marek,
a tököm tele van már vele!

Ó-Óao, Áo-óao,
Óó-óaó, áó-óvaó.


  És nem jön be más, csak az 1-es
  meg az RTL Klub, meg a Tv2.
  Nézhetjük reggel, a Csak Csajokat
  - jaj de utállak!
  Óóó Lilu:
  még mindig terhes vagy?[3]

Ó, a Marekban,
ott Kalahúr-hang van.
de a Kalahúr-hangban,
ott fasírt-sötét van![4]

Az utcán a cigány,
hangosan beszél,
elhagyta a nője,
a faszér', s a faszokér'![5]

A mesepólós faszi
a liftet kezeli.
Nagyon előzékeny,
de ha alszol: figyeli.[6]

Ó-Óao, Áo-óao,
Óó-óaó, áó-óvaó.

Ó-óuó, vauvó-óaó,
ó-hóaó, áuv-óáó.


Még szerencse, hogy közel volt
a 74-es troli,
Mert azzal járt mindennap a Jani meg a Tomi![7]
Hej!



[1] Talán a két megállapítás közül a téli hideg az igazabb, mivel a zenekar szobája a mindig hideg és fűtetlen lépcsőház mellett volt, ezért a téli hónapokban sokszor alig tizenhat fok volt, még egész napos erős fűtés után is.

[2]Bár ez sértésnek tűnik, valójában ennél nagyobb dicséretet aligha adhatnánk a nevezett színésznőnek, akinek nagy rajongói és tisztelői vagyunk. (A szám első változatában még a nevét sem hallgattuk el, de a zenekar menedzsere figyelmeztetett minket, talán nem mindenki érti ezt bóknak, ezért aztán módosítottuk a dalszöveget.)  

[3] Nevezett műsorvezetőt ugyan korábban sem kedveltük túlzottan, de a pocaklakó-projekt állandó felemlegetése miatt ellenszenvünket szinte művészi szintre fejleszetettük, és szokásunkká vált fogadásokat kötni, hogy hánysor használja ki az alkalmat terhessége felemlegetésére. Mindezért a zenekarnak úgy tűnt, hogy a műsorvezető hölgy nem is kilenc, hanem legalább tizenegy hónapig hordja ki magzatát.

[4] Talán ez a dal legproblémásabb versszaka, ami több változtatáson esett már át. Az eredeti szövegváltozatban a zenekar egy ismerőse hátsóját illette elismerő szavakkal, ezt azonban (a „színésznő” problematikához hasonlóan, azaz amit a zenekar dicséretnek szán, nem biztos, hogy más is úgy értelmezi) jobbnak láttuk megváltoztatni. Ezért aztán inkább rávilágítottunk a zenekar-védjegyhangszerének  hangja (ami lényegében egy szintén ebben az albérletben kikísérletezett tejgumi-kalapács keresztezés - innen a név - pendülésének eredményeként jön létre: a zenekar szerint bizonyosan ez a világ legszomorúbb hangrezgése - egyfajta akusztikus baksör - , ami közelről mikrofonra véve még valami iszonyú bőgőszerűséggel is testesedik), valamint Hajnóczy Péter írói világa közti szomorú hasonlóságra.   

[5] Ebben a strófában különösen érezhető a zenekar munkásságára jellemző költői túlzás. Ugyanis a valóságban egy aggódó apa óvja lányát a marihuána-fogyasztás ártalmaitól. A zenekar egy meglehetősen rosszminőségű hangfelvételt is készített erről a nyilvános gyónásról:

2009. 03. 31., kedd este, Budapest, Marek József utca
Szereplők: APA; NŐ (TALÁN ANYA); LÁNY
Háttérben: szirénázás, trolik zaja

(...)
NŐ (TALÁN ANYA): Ezt nem tudom, hogy a Keletibe, hogy kik ezek? Odajönnek a nyóckerületbe.  (...) Ahol vót, a  Lujza utcába. Há nem hazudik, a izé…
APA: Hát megmondták nekem... Ott tudták (nem érthető) hogy a én lányom…
NŐ (TALÁN ANYA): Mi? A Jenő hazudott? Meg a izé, ügyvéd hazudott? Meg a Jenci hazudott?
APA: Há aszonta, de… (nem érthető), mi?
NŐ (TALÁN ANYA): Há két fiúval vótak… vótak ott a izébe…
LÁNY: Nem voltam.
NŐ (TALÁN ANYA): Ő, meg a Noémi.
(…)
APA: (nem érthető, kérdő hangsúlyú kiabálás)
LÁNY: (elhalóan, védekezve) Hát nem minden…
APA: (lemondóan) füvezni…
NŐ (TALÁN ANYA):  (…) Én elmondom a izének, gyámhatóságnak. Amúgy a Marika má teljesen, már egyszer má mondta is nekem. Má még ott füvezett mikor ott vótak a (nem érthető). Én ezt elmondanám, hogy füvezik, kábítószer… Hát úgy röpíttenék őket, de úgy…
APA (dorgálva, a lányainak): (…) Azt akarjátok, hogy leépíttitek magatokat, mi? Hogy leépíttitek magatokat, olyan lesztek mint a anyátok, mi, olyan faszszopó ribanc, mi? Így akarjátok élni az életeteket? Hogy sorra kerüljetek ilyen gaz…(nem érthető), mi? Új tan(…) kellettem én, mi, a sorrú? (…) Na jóvan ezeket mer… (nem érthető)… a faszé, a faszoké? Ugyana… ugyanaz… ugyanúgy akarjátok végezni a sorso… sorsotokat? Mi? Akkor? Mit akartok?
NŐ (TALÁN ANYA): De most te kinek beszélsz, annak a falnak? Annak beszélsz? Annak a falnak?
APA: Ha nem ütöm vissza… (nem érthető) a kurva szádat… Csak… (nem értehető) kurva szádat visz… Ennek jó (nem érthető)?
NŐ (TALÁN ANYA): Jó, mondd a… (nem érthető)
APA: Rátettem az egész… életemet. Rá, a faszszopó ribancokra. Az egész börtön… mind az életem ráment má.
(…)

[6] A zenekarral egy emeleten lakott egy idősebb, talán ötvenes éveiben járó férfi. Hobbijai közé tartozott a Walt Disney egyes figuráit ábrázoló pólók hordása, valamint a lift körüli ólálkodás.

[7] A múlt idő csak részben indokolt. A 74-es troli még mindig közel van az említett lakáshoz, sőt, a zenekar egyik tagja ismét rendszeresen utazik rajta


Szerző: TomTheTrainTaylor  2010.10.29. 20:36 Szólj hozzá!

Címkék: budapest troli hajnóczy péter marek filológia echo off kalahúr

A bejegyzés trackback címe:

https://echooff.blog.hu/api/trackback/id/tr112408687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása